Најсвежије на сајту

Šest pravila za uspešno preduzetništvo

Ел. пошта Штампа ПДФ

Šest pravila za uspešno preduzetništvo
Neki preduzetnici biraju privrednu granu u kojoj će poslovati prema ličnim opredeljenjima, prema onome što vole, što im stvara zadovoljstvo. Oni čvrsto veruju da ukoliko prate svoju strast i rade ono što vole – doći će i novac. Ipak, mnogo puta se pokazalo da to baš i ne mora da bude dobitna kombinacija. To ne znači da se treba odreći svojih ideja i želja po pitanju biznisa, ali svakako mora postojati izvesna fleksibilnost i prilagođavanje potrebama tržišta. Veliki broj uspešnih preduzetnika, pak prvo istraži tržište, a potom koncipira svoju biznis ideju oko nedostatka na tržištu, ili potrebe. Verovali ili ne, oni su zaista najuspešniji jer nisu lično vezani za ideju i neće uložiti mnogo vremena i novca kreirajući proizvode/usluge koje će MOŽDA prodati.


Ovde ćemo navesti primer mlade startup kompanije koja je uspešno izgradila svoj put ka tržištu, ali primenom nekoliko važnih pravila.
Zack Kalter, jedan od osnivača ClearlyFiltered kompanije koja proizvodi portabilne flaše sa ugrađenim prečišćivačima vode, kaže da su 6 meseci proveli samo istražujući tržište u procesu biranja proizvoda i koncipiranja biznis modela prodaje proizvoda putem interneta.
Pravilo 1: Jasno definišite viziju i misiju svog biznisa!
Pored inicijalne želje da nađu proizvod koji će doprineti društvu u globalu, sledeći parametar koji su uzeli u obzir jeste kako da od postojeće ponude proizvoda - oni mogu da naprave iskorak dalje.
Pravilo 2: Dobro istražite tržište i upoznajte konkurenciju!
I tako je njihovo internet istaživanje pokazalo da na polju portabilnih filtera vode ustvari na tržištu ima nekoliko velikih igrača. Većina je bila skoncentrisana na prečišćivače vode za eliminaciju hlora – dok je njihov biznis model obuhvatao eliminaciju mnogo većeg broja zagađivača - čak do 99, 8% efikasnosti prečišćavanja. Tu su odmah prepoznali svoju konkurentsku prednost - da imaju bolji proizvod.
Pravilo 3: Pokušajte da ispitate trajnost potražnje za proizvodom
Sledeća komponenta koju su uzeli u obzir jeste da li vremenom može da se smanji potreba za proizvodom ili da dođe do zasićenja tržišta. Sa trendom sve većeg zagađenja i nedostatka pijaće vode, njihov zaključak je da  će potreba za njihovim proizvodom samo rasti.
Pravilo 4: Razvijte dobar biznis plan kako bi osigurali i kontinualno finansiranje startup ideje
Razvoj svakog proizvoda zahteva vreme, ali i novac. Dobar biznis plan je bio privlačan pojedinim investitorima, što je bilo dovoljno za pokretanje vebsajta i nabavke sirovine za inicijalnu proizvodnju.
Pravilo 5: Inovacija obezbeđuje ostanak na tržištu
Periodično, kompanija unapređuje pojedine funkcije proizvoda i mnogo se poklanja pažnja redizajnu – kako bi i dalje ostali u vrhu na tržištu.
Pravilo 6: Ništa bez dobrog marketinga!
Kao što je i Zack Kalter sam izjavio, morate da imate dobro definisanu marketing strategiju, sa jasno definisanom ciljnom grupom vaših potencijalnih kupaca. Ipak, pored toga još štošta možete da uradite kako bi ste bolje plasirali svoj proizvod/uslugu:
-    Delite znanje, savete, prilike da kupci probaju vaš proizvod/uslugu: jedan od najboljih načina da ih popularišete;
-    Fejsbuk strana: neizmerne mogućnosti da generišete dobru bazu potencijalnih kupaca – poznato je da samo u Srbiji ima preko 2 000 000 korisnika Fejsbuka.
-    Video marketing: Moć vizuelnih medija na delu – nikako ne propustite tu priliku, a ništa ne košta!
-    Forumi: Sjajan prostor da dodatno upoznate ljude sa svojim proizvodnim asortimanom, edukujete i razmenite mišljenja. Ne zanemarite ni njih!
Danas je ClearlyFiltered, iako još uvek malda kompanija, jedan od lidera u svojoj privrednoj grani. Ona je samo jedan od primera kako preduzeće „poštovanjem pravila igre“ i dalje pobeđuje u tržišnoj utakmici – a u tome mu aktivno pomažu društvene mreže i internet marketing. Jedan od pobednika možete biti i vi!

Inicijalni intervju sa Zack Kalterom preuzet sa www.greenmarketing.tv

Autor: Maja Todorović
www.ekoposlovanje.rs

 

Ви сте овде: Блог Šest pravila za uspešno preduzetništvo

Преузмите важне законе и локалне прописе овде

Акције у току

Најаве догађаја